Oranjefonds, NSGK, Gemeente en de Kleine Meierij helpen de Moerkoal

 

72108f48-47d2-4026-9557-a9ce902429c2 logo-hogere-resolutie oranje_fonds-bloklogo_vsi_0kleine-meierij

Ouderen, gehandicapten, rollator gebruikers, mensen in een rolstoel of met een scootmobiel kunnen voortaan gemakkelijk naar binnen en deelnemen aan activiteiten die de Moerkoal voor hen organiseert.

De Moerkoal is er voor iedereen. En daarbij hoort dat de Moerkoal ook voor iedereen gemakkelijk toegankelijk moet zijn. En dat was onder andere voor de deelnemers aan de clubmiddagen van Adora, de activiteitenmiddag, koersbal, het Eetpunt, de koffieochtenden op vrijdagmorgen, het Repaircafé etc. niet altijd het geval. Daarom had de Moerkoal al een tijdje de wens om de hoofdingang te verbouwen en te voorzien van automatische toegangsdeuren. En dat moest liefst in het jubileumjaar gerealiseerd worden.
Voorzitter Geukemeijer verteld: ‘Een jaar geleden werd de basis gelegd om dat plan uit te voeren. Overleg met de wethouders Koos Loose en Alexander van den Dungen i.v.m. bouwvergunning en financiering leidde tot een bijdrage vanuit de WMO gelden. En natuurlijk een bouwvergunning. Vervolgens hebben we aanvragen gedaan bij enkele fondsen. Het Oranjefonds kende een bijdrage van € 15.000,- toe. Ook de NSGK leverde een forse bijdrage met name vanwege Adora. En de Kleine Meierij gaf een bijdrage vanuit het beleid voor maatschappelijke financiële ondersteuning. De resterende financiering van het project komt uit eigen middelen van de Moerkoal’.
Bestuurslid Theo Verhagen vult aan: ‘En zoals bij ons te doen gebruikelijk werden er weer heel veel uren besteed door de eigen vrijwilligers. Zonder deze actieve vrijwilligers zou de Moerkoal niet kunnen bestaan. Deze zelfde vrijwilligers zijn nu ook weer druk met het vervangen van oude TL-bakken in het hele gebouw door moderne dimbare LED verlichting’.

De automatische toegangsdeuren blijken een welkome aanwinst. Het geheel oogt veel beter dan de oude toegang. Maar is vooral ook veel praktischer. Er is een forse hal gecreëerd tussen de beide schuifdeuren waardoor ook de winterstand (er kan dan slechts een deur tegelijk open) geen problemen oplevert.

Ineke van Doorn, voorzitter van Adora, geeft desgevraagd aan de nieuwe deuren een verrijking te vinden. ‘Eerst was het een heel gedoe om binnen te komen met deuren die steeds weer dicht vielen. Wij zijn hier echt heel erg blij mee’.

Ook Ton van de Kerkhof, voorzitter van de Zonnebloem Berlicum-Middelrode reageert positief. ‘Dit is heel fijn voor onze gasten en vrijwilligers. Sommige gasten komen met een rollator of rolstoel. Voor hen zijn de nieuwe deuren een uitkomst. Ze kunnen bij wijze van spreken gewoon doorlopen. Daar waar ze eerst altijd even hulp nodig hadden om deze hindernis te nemen’.

   Oranjefonds
Het Oranjefonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 31 miljoen euro zo’n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het oranje fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranjefonds.

     NSGK
De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte kind heeft als doel om ervoor te zorgen dat gehandicapte kinderen zoveel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. Daarom moeten drempels uit de weg geruimd worden. Daarmee wordt de samenleving toegankelijker gemaakt, het zelfvertrouwen van gehandicapte kinderen en jongeren bevordert en de beeldvorming verbetert. De NSGK wordt o.a. gesteund door de Vriendenloterij, maar ook door eigen collectes.