OOGGETUIGEN EN NAZATEN VERTELLEN OVER DE LAATSTE DAGEN VAN DE OORLOG, TE ZIEN IN DE DOCUMENTAIRE ‘DE SCHAKEL’.

Middelrode september/oktober 1944

Als in de regio de bevrijding in volle gang is en de mensen feest vieren, gaat Middelrode gebukt onder oorlogsgeweld. Geen boerderij blijft bespaard.

Kirsten vertelt: “De boerderij aan het Oud Laar, van mijn opa en oma van de Ven, kreeg een voltreffer”.  Omdat het gebied in de Corridor van Operatie Market Garden lag, die begonnen was op 17 september 1944. “De familie was geëvacueerd naar Loosbroek, maar opa en zijn broer bezochten nog regelmatig de boerderij aan het Oud Laar om het vee te verzorgen en kleren mee te nemen die ze in alle haast vergeten waren”. Wekenlang was het gebied rond Middelrode een slagveld en de Duitsers verklaarden op 10 oktober het gebied tot verboden terrein. Kirsten: “Op een gegeven moment komen mijn opa en zijn broer weer in het gebied en worden ze gearresteerd op verdenking van plundering en afgevoerd naar Den Bosch. Een spannende en onzekere tijd brak aan voor de achtergebleven familie”.

Dirk Paagman vertelt later hoe de regio bevrijd wordt op 24 oktober, ruim vijf weken later dan Heeswijk, Dinther of Loosbroek. “Een verschrikkelijke tijd” vertellen ook Jos van Helvoort, Tonny Vos en Betty van Dommelen.

Dit alles is mooi verwerkt in de documentaire ‘De Schakel’ die op 20 januari te zien zal zijn in De Moerkoal. Samen met de speelfilm ‘De Ondergrondse Vergeet Niet’ en als EXTRA de ‘Making Of’. De voorstellingen zijn om 14:00 of 20:00 uur. Kom. Voor kaartjes naar de Moerkoal of reserveer via moerkoal@home.nl